Protecţia informaţiilor clasificate
Serviciul Român de Informații, prin Direcția Generală Securitate Internă, asigură coordonarea generală a activității și controlul măsurilor de protecție a informațiilor clasificate gestionate de autoritățile și instituțiile publice, operatorii economici cu capital integral sau parțial de stat și celelalte persoane juridice de drept public sau privat, pentru care instituția noastră este Autoritate Desemnată de Securitate.
Principalele noastre atribuții derivă din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și actele normative subsecvente, fiind circumscrise componentelor „verificări de securitate”, „control”, „evaluarea Programelor de Prevenire a Scurgerii de Informații Clasificate/PPSIC”, „securitate industrială” și „asistență de specialitate”.
O persoană nu are dreptul de a accesa informații clasificate fără să fie autorizată, în condițiile legii. Autorizarea accesului la date secrete de stat presupune, în prealabil, realizarea de către SRI a unor verificări de securitate care au ca scop identificarea celor care, prin acțiunile sau inacțiunile lor, pot pune în pericol securitatea informațiilor secrete de stat și prevenirea accesului acestora la astfel de informații.
Responsabilitatea pe care o avem în acest domeniu presupune și monitorizare și control. Prin urmare, planificat, inopinat sau în situații de urgență, ofițerii abilitați în calitate de agenți constatatori verifică modul în care entitățile care gestionează informații clasificate se conformează dispozițiilor legale, evaluează eficiența măsurilor concrete de protecție și identifică eventualele vulnerabilități existente în sistemul protectiv.
Fiecare entitate care deține informații clasificate este obligată să își ia toate măsurile în vederea protejării acestora, iar PPSIC este, de fapt, harta ansamblului protectiv al fiecărui gestionar de astfel de date, noi fiind cei care evaluăm pertinența măsurilor prevăzute în Program, în vederea acordării avizului de specialitate.
De asemenea, avizele pozitive din partea SRI pentru angrenarea entităților în relații contractuale clasificate care vizează domenii de interes major pentru statul român sunt, în esență, garanții de încredere și sunt acordate cu responsabilitate, în urma unor analize riguroase.
În îndeplinirea atribuțiilor specifice, acordăm asistență de specialitate pe linia protecției informațiilor clasificate. Toți avem nevoie de îndrumare, iar într-un domeniu delicat precum cel al secretelor... nimeni nu este infailibil... cu atât mai puțin gestionarii de informații clasificate. Noi, prin structura specializată, suntem alături de ei. Este obligația lor să inițieze și să asigure păstrarea secretului... dar stă și în responsabilitatea noastră să îi consiliem în luarea celor mai bune decizii și în aplicarea corectă și optimă a tuturor normelor protective. În cazul vulnerabilităților necorectate la timp, tot noi suntem cei care îi sprijinim în cercetarea incidentelor de securitate și în implementarea măsurilor de diminuare a impactului negativ provocat de producerea acestora.
Documente Utile:
- Controlul măsurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate. Întrebări frecvente și răspunsuri
- Încadrarea în noi clase și niveluri de secretizare
- Incidentul de securitate
- Rolul funcționarului de securitate
- Securitate industrială
- Documentație acreditare SIC SSv
Poşta Specială
Din perspectiva coordonării activității privitoare la protecția informațiilor clasificate, în conformitate cu HG nr. 1349/2002, prin intermediul serviciului public promovat sub denumirea de Poșta Specială, SRI organizează și execută transportul corespondenței oficiale clasificate și neclasificate pe teritoriul României.
Atribuțiile instituționale vizează colectarea, transportul, distribuirea și protecția corespondenței ce conține informații secrete de stat și secrete de serviciu între autoritățile și instituțiile publice, agenții economici cu capital integral sau parțial de stat, precum și alte persoane de drept public ori privat.
Din anul 2021, serviciul este asigurat inclusiv prin sistemul de transfer digital MES@GER (aflat în faza de implementare). În perspectivă, Poșta Specială va realiza exclusiv transportul trimiterilor care nu pot face obiectul digitalizării, restul corespondenței urmând a fi vehiculată prin intermediul MES@GER.
Socializăm!
riscurilor teroriste