Ofițerul operativ are misiunea importantă de a culege informații și pentru aceasta trebuie să își poată crea acces în mediile cu relevanță pentru securitatea națională. La baza activității se află abilitatea de a recruta o persoană și de a o convinge să furnizeze informații importante. Pentru a performa în această activitate, ofițerii operativi trebuie să găsească semnificațiile ascunse în detalii aparent minore, să aibă o bună cunoaștere a limbajului non-verbal și o înțelegere fină a psihologiei umane.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer operativ trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații (stabilite prin Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normele interne) și să promoveze toate etapele specifice de selecție. Candidații care promovează integral procesul de selecție și sunt declarați admiși în urma examenului/concursului de admitere vor urma cursurile de licență, masterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă organizate de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI.
Pentru a intra în procesul de selecție, candidații interesați se vor înscrie până la data de 13.12.2024, pentru cursurile de licență, și până la data de 29.12.2024, pentru cursurile de masterat profesional, prin completarea formularului Aplică.
Ofițerul analist privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile. Mai exact, analistul evaluează datele culese de ofițerii operativi ori din alte surse secrete sau deschise, sesizează schimbări și tendințe în manifestarea amenințărilor, schițează scenarii alternative de evoluție, evidențiază implicații și indică eventuale variante de acțiune în raport cu fiecare scenariu prognozat. Deși aparent simplu, este vorba de un proces de rafinare foarte complex, care implică în egală măsură inteligența, gândirea critică și creativitatea analistului de informații, dar și o foarte bună cunoaștere a domeniului analizat. În final, produsul analitic este pus la dispoziția beneficiarilor legali, în timp util și în funcție de aria de competență, pentru a-i sprijini în realizarea unor strategii sau planuri de acțiune prin care să se prevină manifestarea riscurilor ori adoptarea unor măsuri adecvate de promovare a intereselor naționale.
Totodată, investigatorul și analistul OSINT își utilizează cunoștințele despre un domeniu tematic sau geografic și competențele lingvistice pentru a identifica, a colecta și a evalua informații disponibile public, astfel încât să acopere necesitățile de informare ale beneficiarilor intra și interinstituționali pe secvența protejării și promovării intereselor de securitate ale României.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer analist trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații (stabilite prin Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normele interne) și să promoveze toate etapele specifice de selecție. Candidații care promovează integral procesul de selecție și sunt declarați admiși în urma examenului/concursului de admitere vor urma cursurile de licență, masterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă organizate de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI.
Pentru a intra în procesul de selecție, candidații interesați se vor înscrie până la data de 13.12.2024, pentru cursurile de licență, și până la data de 29.12.2024, pentru cursurile de masterat profesional, prin completarea formularului Aplică.
- Specialiști lingviști - detalii aici
Resurse importante în activitatea de securitate națională, specialiștii lingviști își folosesc cunoștințele valoroase și curiozitatea prin implicarea în activități de analiză a unor evenimente, culturi și tradiții sau activități de traducere scrisă a unor materiale (audio, video, texte) și orală, interpretariat. În plus, după caz, oferă suport lingvistic colegilor din alte structuri și pot desfășura activități de predare a limbilor străine cunoscute în cadrul ANIMV.
Candidații interesați să ocupe un post de specialist lingvist trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații (stabilite prin Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normele interne) și să promoveze toate etapele specifice de selecție. Candidații care promovează integral procesul de selecție și sunt declarați admiși în urma examenului/concursului de admitere vor urma cursurile de masterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă organizate de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI. Nivelul de cunoaștere a limbilor străine acceptat pentru încadrarea ca specialist lingvist în SRI este minim C1 pentru limbile de circulație internațională și minim B2 pentru limbile rare.
Pentru a intra în procesul de selecție, candidații interesați se vor înscrie până la data de 29.12.2024, pentru cursurile de masterat profesional, prin completarea formularului Aplică.
Ofițerul specialist IT&C are misiunea de a identifica soluții pentru o serie de provocări tehnologice, de la dezvoltarea unor instrumente software, a sistemelor informatice enterprise și oferirea de soluții bazate pe platforme hardware, până la proiectarea, administrarea și întreținerea rețelelor de comunicații, în conformitate cu cele mai noi standarde existente pe piață. El lucrează cu tehnologii de ultimă generație, în echipe mixte constituite din dezvoltatori, administratori de infrastructuri, specialiști în securitate IT&C și beneficiari, pentru toate liniile de activitate ale Serviciului, precum și pentru parteneri externi. Pentru că tehnologia la nivel mondial evoluează într-un ritm alert, el se adaptează și inovează permanent, contribuția lui fiind vitală într-un angrenaj sofisticat și eficient, așa cum este Serviciului Român de Informații, cu implicații directe în protejarea siguranței naționale.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist tehnic trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Încadrarea în Serviciul Român de Informații în domeniul tehnic se poate face prin:
- încadrare directă, pentru unul din posturile publicate în lista de mai jos. Această posibilitate se adresează persoanelor care dețin competențe tehnice căutate de Serviciu, au absolvit studii superioare cu diplomă de licență, îndeplinesc condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și promovează toate etapele specifice de selecție. Accesați linkurile de mai jos pentru detalii:
- Administrator infrastructuri de comunicații
- Administrator infrastructuri de domenii
- Administrator infrastructuri de radiocomunicații
- Administrator infrastructuri software
- Administrator sisteme informatice şi de comunicații
- Analist FORENSIC securitate cibernetică
- Analist Malware
- Analist securitate IT&C - L1 SOC
- Analist trafic
- Arhitect aplicații software
- Inginer Data Center
- Inginer electronist
- Specialist în evaluarea securității IT&C
- System Analyst
- Școlarizare prin studii universitare de licență civile/militare și postliceale militare
Detalii în secţiunea
Locuri SRI în instituții civile de învățământ superior
Locuri SRI în instituții militare din subordinea Ministerului Apărării Naționale
- Luptător antiterorist - detalii aici
Luptătorul antiterorist are misiunea de a proteja România de amenințările teroriste, aspect care incumbă necesitatea pregătirii sale temeinice, sub caracter continuu, și specializării sale pentru executarea în condiții optime a misiunilor specifice ale Serviciului Român de Informații, ca autoritate națională în domeniu, pe următoarele componente:
- Securitatea aeroportuară a aeroporturilor aviaţiei civile din România;
- Intervenţia antiteroristă pentru reducerea/eliminarea vulnerabilităţilor factorilor umani şi materiali, prin desfăşurarea unor activităţi specifice de prevenire şi combatere a acţiunilor teroriste;
- Intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică ce presupune control tehnic antiterorist, investigare, ridicare, securizare şi neutralizare dispozitive explozive improvizate.
Activitatea luptătorului antiterorist presupune, pe lângă excelente abilități de natură acțională, și un efort psihologic intens. Luptătorul trebuie să fie o persoană activă, dinamică, cu un control comportamental evident și cu o capacitate de mobilizare și adaptare rapidă la diverse situații. Totodată, trebuie să aibă abilități de comunicare, spirit de echipă și să dovedească un bun control al stărilor emoționale, toleranță la stres, asumarea responsabilității și dorința de autoperfecționare.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
PROTECȚIE CORESPONDENȚĂ CLASIFICATĂ ȘI OBIECTIVE
SRI organizează și răspunde de colectarea, transportul, distribuirea și protecția, pe teritoriul României, a corespondenței ce conține informații secrete de stat, informații secrete de serviciu precum și a corespondenței oficiale între autoritățile și instituțiile publice, agenții economici cu capital integral sau parțial de stat, precum și alte persoane de drept public ori privat, deținătoare de asemenea informații și organizează și răspunde de paza și protecția obiectivelor prin forțe și mijloace specifice, în scopul asigurării siguranței obiectivelor, bunurilor și valorilor împotriva oricăror acțiuni ilicite, precum și a protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viața, integritatea fizică sau sănătatea. Opțiuni candidați: protecție corespondență clasificată și protecție obiective.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist în domeniul protecției corespondenței clasificate și a obiectivelor trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
SPECIALIST RESURSE UMANE
SRI recrutează absolvenți de studii superioare și specializări relevante pentru activitatea profesională pe care urmează să o desfășoare și cu experiență în domeniul resurselor umane ca HR Business Partner, specialist recrutare, specialist administrare HR, specialist payroll și/sau specialist SSM (Securitate și Sănătate în Muncă).
Având un rol important în activitatea de asigurare a securității naționale, specialistul în resurse umane își pune în valoare competențele și abilitățile profesionale prin implicarea în activități specifice acestui domeniu.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist în domeniul resurselor umane trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
SPECIALIST ÎN DOMENIUL JURIDIC
SRI recrutează absolvenți de studii superioare relevante pentru activitatea profesională pe care urmează să o desfășoare cu experiență în domeniul juridic.
Având un rol important în activitatea de asigurare a securității naționale, specialistul în domeniul juridic își pune în valoare competențele și abilitățile profesionale prin implicarea în activități de asigurare a suportului juridic pentru activitatea de intelligence și analiză de intelligence, inclusiv reprezentarea Serviciului pe linie juridică.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist în domeniul juridic trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
SPECIALIST ÎN AUDIT
SRI recrutează absolvenți de studii superioare relevante pentru activitatea profesională pe care urmează să o desfășoare cu experiență în domeniul auditului.
Având un rol important în activitatea de asigurare a securității naționale, specialistul în audit își pune în valoare competențele și abilitățile profesionale prin implicarea în activități de auditare a unităților Serviciului.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist în audit trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
PSIHOLOGI
- Specialist Psiholog - detalii aici
Având un rol important în activitatea de asigurare a securității naționale, specialistul psiholog își pune în valoare competențele și abilitățile profesionale prin implicarea în activități de evaluare psihologică a personalului și a candidaților selecționați pentru încadrarea în SRI, diagnoză și intervenție organizațională, asistența și pregătirea psihologică a personalului, suport specializat pentru decizii privind managementul resurselor umane.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer specialist psiholog trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție prin completarea formularului Aplică
Elevii aflați în clasa a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii, pot să opteze pentru a urma, pe locurile alocate Serviciului Român de Informații, studii universitare de licență în instituții civile de învățământ superior (Universitatea Politehnica din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș).
Candidații declarați admiși și care au mai urmat o formă de pregătire similară (program de studii universitare de licență) cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat, trebuie să achite contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat anterior la instituția de învățământ superior care a asigurat școlarizarea.
Candidații interesați să ocupe un post de ofițer operativ trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații (stabilite prin Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normele interne) și să promoveze toate etapele specifice de selecție. Candidații care promovează integral procesul de selecție și sunt declarați admiși în urma examenului/concursului de admitere vor urma cursurile de licență, masterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă organizate de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI.
- Studii universitare de licență
Programul este adresat atât elevilor aflați în clasa a XII-a, cât și absolvenților cu diplomă de bacalaureat, cu vârsta maximă 23 de ani, care își doresc o carieră în domeniul securității naționale.
Pentru anul universitar 2025-2026, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” va organiza cursuri universitare de licență după cum urmează:
Pentru formarea ofițerilor operativi - specializarea Operațiuni de intelligence
Pentru formarea ofițerilor analiști - specializarea Studii de securitate și informații
Candidații interesați se vor înscrie în procesul de selecție până la data de 13.12.2024 prin completarea formularului Aplică
În urma promovării tuturor etapelor procesului de selecție, candidații validați vor participa la concursul de admitere.
Detalii privind calendarul, numărul de locuri și metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studiile universitare de licență vor fi publicate pe site-ul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.
- Studii universitare de masterat profesional
Studiile universitare de masterat profesional se adresează absolvenților de studii de licență care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații.
Conform Legii 199/2023 privind învățământul superior (art.35, pct.8, lit.c), au putut opta pentru înscriere la examenul de admitere la masteratul profesional inclusiv candidații care au mai urmat o formă de pregătire similară (program de studii universitare de master), cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat.
Pentru anul universitar 2025-2026, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” va organiza studii universitare de masterat, după cum urmează:
Pentru formarea ofițerilor operativi - specializarea Intelligence și securitate națională
Pentru formarea ofițerilor analiști - specializarea Analiză de Intelligence
Candidații interesați se vor înscrie în procesul de selecție până la data de 29.12.2024 prin completarea formularului Aplică
În urma promovării tuturor etapelor procesului de selecție, candidații validați vor participa la concursul de admitere la masteratul profesional, iar cei declarați ADMIS vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști în SRI.
Calendarul, numărul de locuri și metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studiile universitare de masterat profesional vor fi publicate pe site-ul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.
- Studii postuniversitare de educație permanentă
Pentru formarea ofițerilor operativi - specializarea Intelligence și securitate națională
Pentru formarea ofițerilor analişti - specializarea Analiză de Intelligence
Pentru anul universitar 2025-2026, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” va organiza „Studii postuniversitare de educație permanentă dedicată formării ofițerilor de informații.
În urma promovării tuturor etapelor procesului de selecție, candidații validați vor participa la concursul de admitere la studii postuniversitare, iar cei declarați ADMIS vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști, la începerea programului de formare.
Elevii aflați în clasa a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii, pot să opteze pentru a urma, pe locurile alocate Serviciului Român de Informații, studii universitare de licență sau postliceale în instituții militare de învățământ superior din subordinea Ministerului Apărării Naționale (Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Școli Militare de Maiștri Militari și Subofițeri).
Candidații declarați admiși și care au mai urmat o formă de pregătire similară (program de studii universitare de licență) cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat, trebuie să achite contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat anterior la instituția de învățământ superior care a asigurat școlarizarea.
În prezent, stagiile de practică organizate pentru societatea civilă se adresează studenților înscriși la studiile universitare de licență cu profil tehnic, aflați în penultimul an de studiu, care au nevoie de formare obligatorie, în baza curriculei universitare și în acord cu convențiile parteneriale.
Studenții vor avea ocazia să lucreze pe proiecte tehnice reale, inovatoare, cu cele mai noi tehnologii, alături de experții noștri din domeniile: dezvoltare software și hardware, inteligență artificială, securitate cibernetică, administrare baze de date, centre de date, infrastructuri de comunicații, electronică s.a.
Cei interesați să urmeze un stagiu de practică obligatoriu într-un domeniu tehnic trebuie să îndeplinească condițiile de înscriere specificate în ofertele publice, postate pe site-urile sau pe platformele de practică ale facultăților partenere.
După finalizarea stagiului de practică obligatoriu, Serviciul Român de Informații oferă posibilitatea unei cariere profesionale în domeniul tehnic, sub rezerva finalizării studiilor de licență și promovării etapelor de selecție specifice instituției noastre.
*Notă: Stagiile de practică se realizează în baza unui Acord de parteneriat încheiat între Serviciul Român de Informații și instituția de învățământ superior, precum și a Convenției-cadru privind efectuarea stagiului de practică în cadrul programelor de studii de licență/master, încheiată între SRI, instituția de învățământ superior și student.
Detalii suplimentare privind desfășurarea stagiilor de practică în cadrul instituției noastre pot fi regăsite în Metodologia de organizare și desfășurare a stagiului de practică a studenților în ANIMV (ediția 2022), document postat pe pagina www.animv.ro, la secțiunea ANIMV – MANAGEMENTUL CALITĂȚII (STUDENȚI - ACTIVITATEA PROFESIONALĂ).
Prin completarea formularului și participarea la probele de selecție vă exprimați consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu cele precizate în Nota de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal care exced activităților de securitate națională, publicată pe site la adresa www.sri.ro/gdpr.
Toate posturile vor fi ocupate în sistem concurențial, procesul de selecție presupunând promovarea mai multor etape/probe eliminatorii (ordinea acestora depinde de domeniul în care se face încadrarea):
- evaluarea CV-ului;
- interviuri de selecție;
- teste de evaluare a cunoștințelor și competențelor profesionale (evaluarea profesională, evaluarea cunoștințelor de cultură generală, evaluarea cunoștințelor de limbă străină), precum şi a unor aptitudini (examinări psihologice, Assessment Center);
- examinarea medicală;
- verificări de securitate prevăzute de H.G. nr. 585/2002 pentru accesul la informații secrete de stat.
Pentru mai multe detalii legate de procesul de selecție și condițiile de angajare este indicat să consultați Ghidul candidatului.
Pentru siguranța dumneavoastră, dar și pentru asigurarea securității procesului de selecție, vă recomandăm ca depunerea candidaturii și comunicarea cu instituția noastră să se realizeze doar când vă aflați pe teritoriul național.
Acest lucru nu exclude posibilitatea ca în timpul procesului de selecție să puteți călători în străinătate.
Vor fi contactate doar persoanele considerate potrivite în urma evaluării candidaturii.
Mai multe detalii le vei afla direct de la experții noștri de HR, pe parcursul procesului de selecție.
Socializăm!
riscurilor teroriste