Serviciul Roman de Informatii

Back Despre Noi

Conducerea SRI

Serviciul Român de Informații este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea Președintelui României.

Directorul este secondat de un prim-adjunct - pentru zona de informații-operațiuni și de trei adjuncți. Prim-adjunctul și adjuncții directorului au rang de secretar de stat și sunt numiți de Președintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informații.

Organismul deliberativ al Serviciului Român de Informații este Consiliul Director, compus din directorul Serviciului Român de Informații, prim-adjunctul și adjuncții acestuia, precum și din șefi ai unor unități centrale și teritoriale. Președintele Consiliului Director este directorul Serviciului Român de Informații.

Biroul Executiv al Consiliului Director asigură conducerea operativă a Serviciului Român de Informații și îndeplinirea hotărârilor Consiliului Director. Este alcătuit din directorul Serviciului Român de Informații, prim-adjunctul și adjuncții săi.

 
Directorul SRI -
Eduard Raul Hellvig
Eduard Helvig

Prin Hotărârea nr. 15 a Parlamentului României, Eduard Raul Hellvig a devenit cel de-al cincilea director, la data de 2 martie 2015.

Eduard Raul Hellvig a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior dobândind titlul științific de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (2009).

Și-a consolidat profilul academic în domeniul studiilor de securitate, urmând cursurile Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I“ (2005-2006) și Programul pe probleme de terorism și studii de securitate (PTSS) organizat de Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall“ din Garmisch-Partenkirchen, Germania (2006).

În legislatura 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României, calitate în care a deținut funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct 2005 - sept 2008) și de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (subcomisia pentru securitate). Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a devenit unul dintre primii europarlamentari ai României (1 ian - 9 dec 2007).

În anul 2012 a deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar în urma alegerilor parlamentare de la finele aceluiași an a câștigat un nou mandat de deputat. În cadrul acestei legislaturi a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților (dec 2012 - sept 2013), membru în Comisia pentru politică externă (până în feb 2013), în Comisia pentru Afaceri Europene (din feb 2013) și în Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO (20 dec 2012 - 3 sept 2013).

Mandatul domniei sale de deputat s-a încheiat la 3 septembrie 2013, ca urmare a revenirii în Parlamentul European (sept 2013 - iun 2014). Și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar și după alegerile din mai 2014, însă decide să renunțe la aceasta odată cu validarea sa, de către Parlamentul României, în funcția de director al Serviciului Român de Informații.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, județul Sălaj. Este căsătorit și are un copil.

Prim-adjunct al directorului SRI -
general-locotenent Răzvan Ionescu

Domnul general-locotenent Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general-locotenent Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Adjunct al directorului SRI -
general-maior Cristian Bizadea

Domnul general-maior Cristian Bizadea, anterior numirii, a ocupat poziția de șef al Cabinetului Directorului SRI.

De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operațiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI.

A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI.

În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București, cu teza intitulată "Orientul Mijlociu Extins - o perspectivă demopolitică".

Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea din București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Este licențiat în drept al Universității "Lucian Blaga" Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut în anul 1976, în București. Este căsătorit și are un copil.

Adjunct al directorului SRI -
general-maior Adrian Ciocîrlan

Domnul general-maior Adrian Ciocîrlan, anterior numirii, până în anul 2010, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul Direcției Generale Contraspionaj. În perioada 2010-2013, a fost șeful Direcției de Informații a Municipiului București. Între 2013-2016, a condus Direcția Generală Apărarea Constituției.

În anul 2020 i-a fost acordat gradul de general-maior.

A participat la misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate în special pe profil contraspionaj, în cooperare cu parteneri externi ai SRI.

Adrian Ciocîrlan a absolvit cursuri de pregătire în domeniul intelligence și studii de securitate desfășurate în țară și străinătate.

A urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Vorbește fluent limba engleză și limba franceză.

S-a născut la 25 mai 1974, în București. Este divorțat și are doi copii.

Adjunct al directorului SRI –
general-maior Răducu Gheorghe-Stancu

Domnul general-maior Răducu Gheorghe-Stancu, anterior numirii, a ocupat funcția de șef al Direcției Logistică.

În anul 2020 i-a fost acordat gradul de general-maior.

La data de 20 octombrie 2009 a fost numit șef al Direcției Logistică (prevăzută cu gradul de general-locotenent).

La data de 01 iulie 2008 ofițerul a fost numit în funcția de locțiitor al șefului Direcției Înzestrare și Patrimoniu.

Începând cu anul 2002, ca urmare a rezultatelor obținute în activitatea profesională, a fost promovat în funcția de șef birou, iar la data de 15 mai 2006 în funcția de șef sector.

În anul 1992, a fost admis pe locurile SRI la cursurile de zi ale Academiei Tehnice Militare. La finalizarea anului III de studii i s-a acordat gradul de locotenent, iar la 25 mai 1998 a fost repartizat la Serviciul Român de Informații și numit în funcție la Direcția Logistică.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut la 5 aprilie 1973 în orașul Târgu-Secuiesc, județul Covasna. Este căsătorit și are doi copii.


Documente conexe ale foștilor membri ai conducerii SRI