Serviciul Roman de Informatii

Back Securitatea aviaţiei civile

Securitatea aviaţiei civile

Despre noi

Operatorii de securitate care efectuează controlul de securitate pe toate aeroporturile din România sunt cadre militare ale Serviciului Român de Informații, certificați pentru executarea acestui tip de activitate de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Pentru îndeplinirea obiectivelor activității, operatorii de securitate sunt angrenați, pe toată durata carierei, într-un proces continuu de pregătire, în raport cu dinamica și schimbările caracteristice domeniului.

Procesul de aplicare a normelor comunitare în domeniul securității aviației civile este monitorizat și auditat continuu, atât de structurile care le implementează, cât și de instituțiile naționale și europene cu competențe în acest domeniu.

Controlul de securitate

Controlul de securitate este una dintre cele mai importante măsuri de securitate de pe un aeroport. Acesta urmărește identificarea amenințărilor cu potențial de transpunere în acte de intervenție ilicită la bordul aeronavelor.

Efectuarea controlului de securitate este o condiție obligatorie pentru a putea călători cu avionul, iar nerespectarea măsurilor pe care le impune acest control poate atrage după sine anularea sau întreruperea călătoriei.

În vederea prevenirii/contracarării unor astfel de acțiuni și a protejării persoanelor care tranzitează aeroporturile, operatorii de securitate desfășoară următoarele activități pe aeroport:

  • controlul de securitate al pasagerilor și al bagajelor de cabină și de cală;
  • controlul de securitate al personalului navigant/aeroportuar și al articolelor transportate de acesta;
  • controlul de securitate al expedierilor de marfă/poștă, proviziilor de bord/aeroport, materialelor/poștei transportatorului aerian;
  • examinarea de securitate a vehiculelor care au dreptul să acceseze zonele de securitate ale unui aeroport;
  • asigurarea măsurilor de protecție necesare și acțiuni reactive prompte pentru respingerea unui atac inițiat în zona publică, în vederea contracarării sau reducerii efectelor acestuia.

Legislație

Securitatea aviației civile este reglementată prin norme elaborate de către instituțiile naționale, organizațiile europene și internaționale cu responsabilități în domeniu. Controlul de securitate, parte integrantă a acestui sistem, intră sub incidența acestor norme, pe toate componentele sale. Principalele acte normative care reglementează controlul de securitate pe aeroporturi:

  • Legea nr.535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare;
  • Regulamentul (CE) nr.300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008, privind norme comune în domeniul securității aviației civile și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002, cu modificările și completările ulterioare;
  • Regulamentul (UE) nr.1998/2015 al Comisiei din 5 noiembrie 2015 ,de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune în domeniul securităţii aviaţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Decizia (UE) nr.8005/2015 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune privind securitatea aviaţiei care conţin informaţiile menţionate la art.18 lit.a) din Regulamentul (CE) nr.300/2008, cu modificările şi completările ulterioare (nu are un caracter public, accesul la aceste informaţii fiind restricţionat în baza principiului nevoii de a cunoaște);
  • Programul Naţional de Securitate Aeronautică (PNSA);
  • Anexa nr.17 la Convenţia de la Chicago – conţinut clasificat;
  • Proceduri interne de lucru – conţinut clasificat.