Serviciul Roman de Informatii

Back Securitatea aviaţiei civile

Întrebări frecvente

Nu este obligatoriu, în astfel de situaţii. Vă recomandăm ca, la prezentarea în punctul de control de securitate, să informaţi personalul de securitate cu privire la faptul că sunteți însărcinată și nu doriți să treceți prin cadrul porții detectoare de metale. Astfel, personalul de securitate va decide asupra aplicării unui control manual și utilizării echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi, respectiv a detectorului portabil de metale, în punctul de control sau în cabina special amenajată. De asemenea, menţionăm că o adeverinţă sau scrisoare medicală, care să confirme faptul că sunteți însărcinată, poate fi utilă pe parcursul controlului de securitate, însă nu este obligatorie şi nu substituie aplicarea acestuia.
Hrana şi medicamentele pentru bebeluşi – inclusiv în stare lichidă - necesare pe parcursul călătoriei pot fi acceptate la transport, în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate, inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a explozivilor lichizi.

Da. Articolele precizate sunt acceptate la transport în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X, respectiv, după caz, alte verificări suplimentare - inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi.

O adeverinţă/scrisoare medicală, care să confirme necesitatea utilizării medicamentelor poate fi utilă, însă nu este obligatorie.

Recomandăm ca, la sosirea în punctul de control de securitate, să semnalaţi deținerea respectivelor medicamente şi dispozitive medicale personalului de securitate, care le va supune metodelor de control specifice.

Vă recomandăm ca, la prezentarea în punctul de control de securitate, să informaţi personalul de securitate cu privire la existenţa dispozitivului metalic implantat.

O adeverinţă sau scrisoare medicală, care să confirme intervenţia chirurgicală şi să ateste implantarea dispozitivului metalic, poate fi utilă pe parcursul controlului de securitate, însă, dacă elementele metalice generează o alarmă la trecerea prin cadrul porţii detectoare de metale, documentul nu substituie verificările suplimentare necesar a fi efectuate în astfel de situaţii, inclusiv prin aplicarea controlului manual sau utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi, în punctul de control sau în cabina special amenajată.

Spuma de ras este asimilată categoriei lichide, aerosoli sau geluri (LAGs). LAGs pot fi transportate în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate, numai dacă acestea se află în recipiente individuale cu o capacitate de maximum 100 de mililitri sau echivalent, dispuse într-o pungă de plastic transparentă resigilabilă, cu capacitatea de maximum 1 litru (dimensiunea aproximativă a acesteia este de 20X20 cm sau 15X25) și care este complet închisă. Astfel, cosmeticele ce se încadrează în categoria lichide, aerosoli și geluri trebuie să încapă în aceeași pungă, deoarece fiecărui pasager îi este permis transportul unei singure astfel de pungi.

În funcție de tipul aparatului de ras, precizăm că acesta poate fi permis în bagajul de mână (numai dacă lama este încorporată și nu poate fi detașată), după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X, respectiv, după caz, alte verificări suplimentare - inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi.

Vă recomandăm ca, la sosirea în punctul de control de securitate, să scoateţi respectivele recipiente cu lichide, aerosoli sau geluri din bagaj şi să le prezentaţi, separat, operatorilor de securitate, pentru a fi supuse controlului specific.

Medicamentele în stare lichidă sunt acceptate la transport în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X, după caz, a altor verificări suplimentare - inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi sau a explozivilor lichizi.

Nu se impun condiții speciale pentru a transporta articolele menționate în bagajul de mână, însă vă recomandăm ca, la sosirea în punctul de control de securitate, să semnalaţi deținerea acestora personalului de securitate, care le va supune metodelor de control specifice.

O adeverinţă/scrisoare medicală, care să confirme necesitatea utilizării medicamentelor poate fi utilă, însă nu este obligatorie.

Accesorii de fitness precum greutăți de picioare/glezne sunt, de regulă, acceptate pentru a fi transportate în cabina aeronavei, după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X, prin aplicarea controlului manual și/sau utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi. Totuși, având în vedere varietatea acestei categorii de articole, dacă prin formă sau greutate pot fi utilizate ca obiecte contondente, acestea nu vor fi acceptate la transport, în bagajul de mână.

Trepiedul pentru aparat foto/video este, de regulă, acceptat la transport aerian, în bagajul de mână. Cu toate acestea, în funcţie de particularităţile constructive, pot exista situaţii în care dispozitivul să nu poată fi acceptat, în special dacă prezintă vârfuri ascuţite de fixare.

În acest sens, vă recomandăm ca, la sosirea în punctul de control de securitate, să semnalaţi prezenţa respectivului articolul personalului de securitate, care îl va supune metodelor de control specifice şi va analiza oportunitatea acceptării la transport în cabina aeronavei.

Ţigările electronice sunt acceptate la transport în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X şi, după caz, efectuarea altor verificări suplimentare, inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi.

Referitor la recipientele cu lichid utilizat pentru ţigara electronică, dacă acestea depășesc 100ml, pot fi acceptate la transportul aerian doar în bagajul de cală, după efectuarea controlului de securitate.

În situaţia în care se află în recipiente de până la 100 ml, acestea pot fi transportate în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate cu echipamentul cu raze X, într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă, cu capacitatea de maximum 1 litru (dimensiunea aproximativă a acesteia este de 20X20 cm sau 15X25) și care este complet închisă. Astfel, articole de acest tip ce se încadrează în categoria lichide, aerosoli și geluri trebuie să încapă în aceeași pungă, deoarece fiecărui pasager îi este permis transportul unei singure astfel de pungi.

În baza procedurilor specifice existente la nivelul aeroporturilor din România, articolele interzise la transportul aerian, care sunt descoperite în punctele de control de securitate, sunt preluate de administraţia aeroportuară şi, ulterior, distruse. În acest context, pentru detalii suplimentare, vă puteţi adresa administraţiei aeroportului de referinţă.

În general, bastoanele de susţinere în timpul mersului sunt acceptate la transport, în cabina aeronavei. În funcţie de particularităţile constructive, pot exista situaţii în care aceste articole nu sunt permise la transport în cabina aeronavei, respectiv cele prevăzute cu muchii tăioase/ascuţite sau cu mâner metalic, similar unui instrument conceput pentru a lovi (ex. capăt tip ciocan).

Dacă articolul menţionat de dumneavoastră nu se încadrează în situaţiile de mai sus, poate fi transportat în cabina aeronavei după efectuarea controlului de securitate. Acest proces include scanarea cu echipamentul cu raze X şi, dacă este necesar, efectuarea unor verificări suplimentare, inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi.

Utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi este o metodă de control de securitate prin care se prelevează eşantioane de particule (mostre), de pe suprafaţa pielii sau a hainelor pasagerilor, acestea fiind analizate ulterior de un echipament care stabileşte prezenţa substanţelor explozive. Această metodă se poate aplica atât pentru a clarifica rezultatul unor alarme sau altor metode de control, cât şi aleator.