Serviciul Roman de Informatii

Back Cum lucrăm

Surse deschise

În mod tradițional, se presupune că un serviciu de informații culege date relevante pentru securitatea națională, preponderent, prin intermediul surselor secrete umane și tehnice. Însă, odată cu era informațională și cu dezvoltarea comunicării globale, sursele deschise au primit o atenție sporită din partea experților în domeniu și au devenit, în foarte scurt timp, un instrument esențial pentru completarea și îmbogățirea cunoașterii dobândite, prin metodele clasice, asupra riscurilor și a amenințărilor.

Mass-media, comunități virtuale, rețele sociale, publicații de specialitate, studii în domeniu, informații geospațiale, colecții de Big Data disponibile în mediul online fac ca informația să circule și să se propage într-un ritm alert. În acest context, este misiunea investigatorilor și a analiștilor OSINT (Open Source Intelligence) să evalueze fluxul mediatic și să realizeze o imagine de ansamblu prin conexarea evenimentelor și evidențierea riscurilor. Realitatea ultimilor ani demonstrează că analiza de intelligence provenită din surse deschise ¬– mai precis, din date disponibile public – furnizează, adesea, avertizări timpurii, evidențiază trenduri și oferă un avantaj decisiv beneficiarilor legali în prevenirea și contracararea riscurilor și a amenințărilor la adresa securității naționale.

În egală măsură, suntem preocupați de dezvoltarea continuă a) a investigatorilor și a analiștilor OSINT, prin asigurarea coordonării metodologice a activității Centrului de Excelență OSINT, din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” și b) a domeniului OSINT la nivel național și internațional prin stabilirea de bune practici, organizarea de competiții în domeniu, furnizarea de transfer de expertiză OSINT atât pentru instituții din SAOPSN, cât și pentru parteneri externi, în formate de lucru bilaterale și multilaterale (NATO, INTCEN, CEPOL, CTG etc.).