Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

Străin declarat indezirabil pentru 10 ani
09 aprilie 2019

La propunerea SRI, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru o perioadă de 10 ani a cetățeanului străin T.M. pentru fapte care, potrivit articolului 3 literele i și l din Legea nr. 51/1991, constituie amenințări la adresa securității naționale. Sentinţa Curții de Apel București este pusă în aplicare de către Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

T.M., beneficiar al unei vize de studii, a intrat în atenția Serviciului la începutul anului 2018, ca urmare a unor informaţii potrivit cărora era implicat în activități de sprijin în beneficiul unor entități teroriste din Orientul Mijlociu.

SRI are ca misiune prioritară prevenirea producerii în România de acte violente de natură teroristă împotriva comunităților, cooperând în acest sens cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, precum și cu partenerii externi.

România, în calitate de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, are obligaţia:

  • de a refuza şederea pe teritoriul naţional a acelora care finanţează, plănuiesc, sprijină sau comit acte de natură teroristă sau de a le oferi adăpost în acest sens;
  • de a-i împiedica pe cei care finanţează, plănuiesc, facilitează sau comit acte teroriste de a folosi teritoriul României pentru aceste scopuri împotriva altor state sau cetăţenilor acestora.