Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

SRI sprijină apărarea cibernetică a NATO
6 Decembrie 2023

În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie, Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Național Cyberint, a participat la exercițiul multinațional de apărare cibernetică Cyber Coalition – CC23, cel mai amplu exercițiu cibernetic organizat la nivel NATO.

Principalul scenariu tehnic din cadrul exercițiului a fost creat de către NATO Communications and Information Agency (NCIA) în colaborare cu SRI și a implicat dezvoltarea unor infrastructuri de rețea realiste, în cadrul cărora a fost exersată capacitatea Alianței de a identifica și răspunde eficient la diverse amenințări cyber.

Spațiul cibernetic al Alianței este în permanență supus unor evenimente cibernetice diverse, de la tentative de compromitere cu un nivel de complexitate scăzut la incidente sofisticate din punct de vedere tehnologic. NATO și aliații răspund la astfel de situații prin consolidarea capacității de a detecta, preveni și răspunde la activitățile cibernetice ostile. În acest context, Cyber Coalition este cel mai important mecanism aliat de exersare și îmbunătățire a capacității de apărare cibernetică, iar SRI este unul dintre principalii parteneri externi ai organizației, ce contribuie efectiv la organizarea exercițiului.

Evenimentul din acest an a presupus coordonarea tuturor Aliaților din Tallinn, Estonia, locația poligonului cibernetic al NATO, implicând peste 150 de experți prezenți la fața locului și aproximativ 1300 de participanți din cele 28 de țări aliate, precum și din 7 țări partenere, UE, industrie și mediul academic.

La fel ca în ultimii 10 ani, SRI a gestionat și configurat poligonul cibernetic al NATO pentru întregul exercițiu, creând cadrul optim de desfășurare a Cyber Coalition.

Experții Centrului Național Cyberint au transpus în cadrul poligonului o serie de activități în timp real ce au testat atât capacitatea de detecție a atacurilor asupra rețelelor misiunilor, cât și mecanismele interne de distribuire a informațiilor referitoare la atacuri și la impactul acestora. Totodată, scenariul dezvoltat de către SRI și NCIA a implicat și utilizarea unor tehnologii emergente din a căror potențială compromitere s-au putut identifica elemente valoroase ce pot fi valorificate în viitor în procesul NATO de apărare cibernetică.