Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

SRI, la a XII-a ediţie a exerciţiului NATO, Cyber Coalition
10 decembrie 2019

În perioada 02-06 decembrie 2019, peste 1000 de specialiști din 28 de țări au participat la cea de-a 12-a ediție a Cyber Coalition, principalul exercițiu de securitate cibernetică organizat la nivelul Alianței NATO. Serviciul Român de Informații, prin Centrul Național Cyberint, a făcut parte, pentru al șaptelea an consecutiv, din echipa de planificare a exercițiului.

Scenariul pus la dispoziția participanților a presupus amenințări complexe, care au fost identificate și gestionate în format colaborativ, în vederea protejării spațiului cibernetic al Alianței.

Centrul Național Cyberint a dezvoltat principalul scenariu tehnic, configurând și punând la dispoziția participanților 40 de rețele virtuale neclasificate, specifice unei misiuni NATO. În acest cadru, specialiștii SRI au simulat amenințări cibernetice avansate, care au vizat alterarea integrității și disponibilității datelor entităților jucătoare.

Astfel, experiența acumulată de Centrul Național Cyberint în materie de detecție și investigare a atacurilor cibernetice a putut fi utilizată pentru elaborarea unui scenariu realist, care testează modul în care statele participante reacționează și colaborează într-o situație critică.

România face parte dintre cele mai importante state contributoare la dezvoltarea acestui exercițiu, instrument primordial de cooperare și sporire a capabilităților de apărare a spațiului cibernetic al NATO.