Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

Ministerul Educației include Olimpiada de Securitate Cibernetică în calendarul olimpiadelor naționale școlare
26 Februarie 2024

Ministerul Educației a publicat recent lista olimpiadelor care se vor organiza și desfășura în anul școlar 2023 – 2024. În calendarul competițiilor naționale aprobate de minister se află, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), ca o recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu.

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape, astfel: faza județeană (2 martie 2024) și faza națională (22-25 mai 2024). Sesiunea etapei județene este formată dintr-o probă teoretică de o oră și o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.

Participanții la faza națională a olimpiadei vor avea șansa de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecția va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de tip Attack & Defence.

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, completând lotul preliminar al României.

Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. Totodată, OSC oferă oportunitatea primilor clasați la faza națională de a face parte din lotul național extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experiență în organizarea de competiții de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC include exerciții ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, a traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Tinerii interesați de participarea la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel și susținută de Orange, unde există numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică.

Pe CyberEDU se vor desfășura toate etapele olimpiadei. Mai multe detalii despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică sunt disponibile pe site-ul osc.rocsc.ro, în secțiunea „Întrebări comune”.