Directorul SRI, Eduard Hellvig, lansează cursul „Democrație și totalitarism”
22 martie 2021
Luni, 22 martie, directorul SRI, Eduard Hellvig a deschis la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” cursul „Democrație și Totalitarism”, o formulă academică de reflecție cu privire la problematica apariției și evoluției regimurilor politice totalitare și de analiză a specificului acestora. Destinat ofițerilor SRI, cursul se bucură de prezența ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, precum și a unor lectori bine-cunoscuți în sfera activismului anti-totalitarist – Radu Ioanid, istoric, ambasadorul României în Israel, Michael Shafir, istoric și politolog și Andrei Muraru, istoric, consilier prezidențial.
În cadrul evenimentului, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig a afirmat că: „Violenţa represiunii din România, modul în care instituţiile au fost pervertite pentru a se îndrepta împotriva propriilor cetăţeni au lăsat urmări profunde în perioada post-decembristă.
Poate cea mai importantă etapă care ar fi trebuit parcursă mai devreme este tocmai cea a asumării trecutului, a deschiderii arhivelor, a recunoaşterii greşelilor care au fost făcute în totalitarism.
Una dintre priorităţile pe care mi le-am asumat, atunci când am preluat mandatul de Director al Serviciului, a fost tocmai aceea de accelera procesul de modernizare al instituției. În ultimii ani, SRI a predat către CNSAS peste un milion de unităţi de arhivă din Fondul Informativ, din Fondul de Reţea, cel Documentar, de Corespondenţă, casete audio, video sau benzi de magnetofon, aflate în custodia instituţiei.”
În discursul său domnul Andrei Muraru a declarat: „Acest curs nu este un test de marketing. Prin această inițiativă la care suntem astăzi martori, începem să ne amintim că asumarea și responsabilitatea în fața memoriei nu sunt un semn al slăbiciunii, iar sinceritatea este întotdeauna supusă probei. Inaugurând acest curs denumit atât de elocvent ”Democrație și totalitarism”, conducerea SRI asumă o chestiune fundamentală: nu putem lăsa în urmă un trecut în ceață, fără să răspundem de unde venim și cum arată viitorul.”
Pe parcursul prelegerilor vor fi abordate teme legate de amenințări actuale la adresa democrației, pornindu-se de la perspectiva istorică a tranziției post-comunism în instituțiile de informații din Europa de Est. De asemenea, cursul își propune o dezbatere academică privitoare la declinările totalitarismului, la formele sale de exprimare în permanentă schimbare.
Formatul ales vine în completarea preocupărilor academice ale SRI, pe dimensiunea consolidării eticii profesionale a unui corp militar care este chemat să fie în egală măsură senzor al derapajelor și apărător al drepturilor și libertăților cetățenești.
Socializăm!
riscurilor teroriste