Capitala României, pe radarul intelligence-ului internațional
14 octombrie 2016
În zilele de 13 și 14 octombrie, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” prin Institutul Național pentru Studii de Intelligence organizează, la București, ediția a XXII-a a Conferinței internaționale “Intelligence in the Knowledge Society” (IKS) dedicată cadrelor didactice și practicanților din domeniul studiilor de intelligence și de securitate. Evenimentul face parte dintr-un demers pe termen lung menit să dezvolte în România o perspectivă academică proprie în materie de intelligence.
Trăim într-o lume în care și serviciile de intelligence și de securitate se confruntă cu o serie de actori și forțe care tind să schimbe jocul. Avem pericole potențate de tehnica de supraveghere, comunicarea criptată, printarea 3D, bioinginerie, rețele sociale ce pot fi exploatate de grupuri ostile. Agresiuni imposibil de atribuit, fluxuri de imigranți impredictibile, organizații teroriste susținute de state eșuate, o nouă dinamică a mișcărilor sociale. Sunt tot atâtea provocări atipice pe care le au de rezolvat autoritățile naționale, serviciile de securitate și de intelligence și națiunile, în general.
Dacă în poză introducem și volatilitatea economică. împuținarea resurselor și adâncirea ecartului dintre cei bogați și cei săraci, devine limpede că a asigura securitatea într-o astfel de lume în viitor devine un proces mai complex și mai dificil decât este în prezent. Securitatea a devenit ea însăși un mix sofisticat între cunoaștere și tehnologie. Vectorii de putere, fie cei statali, fie non-statali, încep să recurgă la instrumente noi și complexe: cetățenie activă, o colectivitate cu noi puteri, militarizarea identității, o (r)evoluție a gândirii colective.
În tot acest context complicat, ediția din acest an va explora interacțiunea și interdependența dintre securitate, intelligence și noile tehnologii care se dezvoltă exponențial și care amplifică mai toate pericolele pe care le știm.
Studiile de intelligence au nevoie de perspective interdisciplinare. Drept urmare, vor participa cadre didactice, experți și practicanți din disciplinele clasicele ale studiilor de intelligence și de securitate, dar și din zona de IT, medicină, drept, matematică, științe sociale și cultură pentru a putea genera perspective și implicit soluții interdisciplinare.
Specialiștii care vor participa la panel-ul dedicat studiilor de intelligence vor aborda teme precum educația în domeniul intelligence - între nevoia de a rămâne în zona secretă și avantajul competitiv al unei mai mari deschideri către public, transformări în cultura organizațională a agențiilor de informații în secolul XXI, complexul Cenușăresei printre analiștii de intelligence, matrici de evoluție accelerată vs sistematizarea practicii în domeniul intelligence.
Mai multe detalii găsiți accesând site-ul http://www.intelligencestudies.ro/ .
Socializăm!
riscurilor teroriste