Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

SRI a organizat cea de-a șaptea ediție CyDEx
19 Octombrie 2023

În perioada 17-19 octombrie, Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Național Cyberint, a organizat cea de-a șaptea ediție a exercițiului național de securitate cibernetică CyDEx.

Evenimentul a reunit peste 500 de experți din cadrul a peste 80 de instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice, din mediul public, privat și academic. CyDEx este singurul exercițiu național de securitate cibernetică axat pe componenta practică (hands-on).

În cadrul exercițiului au fost simulate șase scenarii complexe, iar participanții au desfășurat activități specifice de soluționare a unor incidente cibernetice cu grade diferite de dificultate: atacuri simulate de tip phishing, script, exploit, zero day, compromiterea unui telefon de tip Android, amenințarea infrastructurii cloud sau a celei critice.

CyDEx a avut ca principal obiectiv exersarea capacităților de apărare în domeniul securității cibernetice împotriva amenințărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională.

Activitatea a contribuit la conștientizarea nivelului de pregătire și expertizei tehnice în situația unui eveniment care ar putea afecta major spațiul cibernetic la nivel național. În același timp, exercițiul a ajutat la dezvoltarea și consolidarea parteneriatului public- privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidentele cibernetice.

Ediția din acest an a fost sprijinită de Bitsentinel, PaloAlto, Clico, Enevo, Eviden, Microsoft, Adobe, TrendMicro, în calitate de parteneri din mediul privat, precum și de partenerii instituționali: Ministerul Apărării Naționale (Comandamentul Apărării Cibernetice), Serviciul de Informații Externe, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Serviciul de Protecție și Pază, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.