Ghid de autoprotecție
Descarcă de aici Ghidul practic de protecție a informațiilor clasificate
- Folosește programe cu licență și evită-le pe cele tip sharing.
- Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.
- Folosește pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări și asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.
- Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.
- Folosește o soluție antivirus actualizată zilnic. Mulți producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fișiere cu potențial malițios.
- Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afișeze extensiile fișierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicații malițioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fișiere executabile.
- Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate.
- Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu îți vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
- Nu deschide atașamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.
- Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ține pointerul mouse-ului deasupra link-ului și vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real.
- Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată.
- Fii întotdeauna sceptic când primești o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.
- Prima regulă a navigatului pe Internet este să rămâi cât mai anonim posibil. Aceasta înseamnă să nu faci publice informațiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărți de credit). Majoritatea oamenilor și companiilor credibile nu îți vor cere să le comunici astfel de date pe Internet.
- Gândește-te cu atenție înainte de a-ți crea o adresă de e-mail sau un nume de utilizator. Experții web recomandă folosirea unei combinații de litere și cifre și să nu incluzi detalii care să permită identificarea sexului.
- Atunci când te alături comunităților online, precum Facebook, Twitter etc., fii cât se poate de discret. Datele personale și pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva ta. Oricine îți poate vizualiza profilul de pe rețelele de socializare online, pentru a culege informații pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ți provoca diverse neplăceri.
- Asigură-te că aplicațiile Facebook acceptate sunt de încredere.
- Evită pe cât posibil căutările riscante, deoarece rezultatele căutărilor voastre ar putea conține link-uri către site-uri ce găzduiesc conținut malițios. Aceste site-uri pot instala aplicații malițioase de tip spyware, viruși etc. Dacă folosești aplicații de partajare a fișierelor, este foarte probabil să descarci un virus în loc de fișierul audio sau video pe care dorești să îl preiei.
- Urmărește indiciile unor măsuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” în cadrul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele trimise și primite către/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodată să nu furnizezi informații personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „http://”.
- Evită utilizarea rețelelor wi-fi publice pentru operațiuni bancare, comerț on-line sau afaceri personale.
- Dezactivează opțiunea Bluetooth atunci când nu o folosești .
În cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, te rugăm să apelezi linia telefonică gratuită TELVERDE: 0800800100.
Pentru protecție, identitatea apelantului este protejată.
Când este bine să suni? Atunci când observi următoarele situații sau persoane care pot genera riscuri teroriste:
- cineva este interesat de procurarea unor substanțe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanțe explozive sau precursori, otrăvuri etc.)
- acțiuni prin care se încearcă perturbarea funcționării unor instituții/locații importante (obiective strategice de importanță deosebită)
- anumite persoane confecționează, dețin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniții, substanțe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste
- prezența repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locații precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituții internaționale etc.
- interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obținerea de date referitoare la astfel de locuri
- persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activități sunt interzise
- un autoturism care staționează mult timp și în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanță deosebită, misiuni diplomatice și/sau alte locuri în care prezența populației este numeroasă
- persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau stații de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)
- persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens
- ție sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcționare al unor instituții, momente ale zilei de maximă aglomerație, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.
CUM trebuie să reacționezi în cazul unui ATAC TERORIST CU BOMBĂ
Nu intra în panică! Încearcă să îți păstrezi calmul și să rămâi pe loc!
Evaluează situația în care te afli:
- Ai răni produse de schije? (sub șocul exploziei, este posibil să nu le simți imediat)
- Dacă ești rănit, oprește hemoragia, prin folosirea unor articole de îmbrăcăminte!
- În locul în care te afli, există elemente de construcție prăbușite parțial sau cu risc de prăbușire?
- Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri!
- Identifică spațiul cel mai bun prin care poți ieși în siguranță din zonă!
- Evită spațiile înguste de trecere către ieșire pentru a nu crea busculade și accidente!
- În locul în care ești sau în vecinătatea acestuia, observi incendii, fum sau praf intens, simți miros de gaze sau materiale inflamabile?
- Nu te ascunde, nu staționa în aceste locuri!
- Protejează-ți căile respiratorii prin folosirea de articole de îmbrăcăminte!
- Nu atinge instalații (fire, țevi etc.) care sunt la locul exploziei sau în vecinătatea acestuia!
Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!
Nu atinge obiecte care au fost distruse parțial de explozie sau fragmente ale acestora aflate în vecinătatea locului afectat de explozie!
Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forțelor de ordine!
Spune forțelor de ordine ce ai observat pe timpul cât ai fost martor al producerii exploziei sau imediat după aceasta!
CUM trebuie să reacționezi în cazul unui ATAC TERORIST ARMAT
Fugi de la locul atacului!
- Dacă reușești să găsești o cale sigură de scăpare, ia cu tine doar actele și telefonul mobil (renunță la alte bagaje)!
- Dacă ești rănit, oprește hemoragia!
- Nu intra în panică! Sună la telefonul de urgență 112 și anunță detalii despre:
- locul în care te afli (date despre clădire, zonă)!
- numărul atacatorilor, detalii despre înfățișarea acestora și despre armamentul utilizat!
- victime sau ostatici!
- Oprește alte persoane care se îndreaptă spre zona atacului!
- Ascultă cu atenție și urmează întocmai indicațiile forțelor de ordine!
- Spune forțelor de ordine ce ai observat pe perioada în care te-ai aflat la locul atacului!
- Dacă nu poți fugi, ascunde-te!
- Dacă ești rănit, oprește hemoragia!
- Evită geamurile vitrate sau suprafețe din lemn ori metal! Este mai sigur să te adăpostești după ziduri!
- Comută telefonul pe modul silențios - fără sunete sau vibrare!
- Sună la telefonul de urgență 112; vorbește în șoaptă pentru a nu atrage atenția atacatorului! Transmite mesaje scurte despre locul atacului!
- Nu face mișcări sau zgomote care pot atrage atenția atacatorului!
- Baricadează calea de acces spre locul în care te afli!
- Dacă ai cunoștințele necesare, acordă primul ajutor răniților!
CUM trebuie să reacționați în cazul în care la locul dvs. de muncă se primește o AMENINȚARE TELEFONICĂ "CU BOMBĂ"
Este recomandabil:
- să rețineți fiecare cuvânt pe care îl rostește persoana respectivă;
- să încercați să obțineți date suplimentare, dacă mesagerul nu indică locul de amplasare a dispozitivului exploziv sau momentul posibilei detonări;
- să comunicați apelantului că în clădire se află oameni și că detonarea dispozitivului exploziv s-ar putea solda cu moartea sau rănirea gravă a multor persoane nevinovate;
- să dați atenție deosebită zgomotelor de fond (specifice spațiilor deschise/ închise) care ar putea oferi un indiciu cât de mic despre locul din care se efectuează apelul telefonic;
- să ascultați cu atenție vocea (bărbat, femeie), tonalitatea acesteia (calmă, nervoasă), eventual, accentul și dificultățile de vorbire.
După încheierea convorbirii:
- informați imediat administrația, respectiv persoana abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră;
- apelați numărul unic de urgență 112 și transmiteți mesajul primit;
- rămâneți la dispoziția organelor de anchetă, ce se vor deplasa la fața locului, pentru a da detaliile necesare soluționării situației.
CUM trebuie să reacționați în cazul în care la locul dvs. de muncă se primește o AMENINȚARE SCRISĂ "CU BOMBĂ"
Este recomandabil:
- să păstrați intacte toate materialele (plicuri, suporturi de memorie, e-mail etc.) pentru a nu altera calitatea dovezilor, acestea constituind elemente esențiale pentru identificarea amenințării și a autorului.
După primirea mesajului:
- informați imediat administrația, respectiv persoana desemnată/ abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră;
- apelați numărul unic de urgență 112 și transmiteți date despre amenințarea existentă;
- rămâneți la dispoziția organelor de anchetă, ce se vor deplasa la fața locului, pentru a da detaliile necesare soluționării situației.
CUM trebuie să reacționați în cazul descoperirii în incinta locului dvs. de muncă a unui COLET PE CARE ÎL CONSIDERAȚI "SUSPECT”
Informați imediat administrația, respectiv persoana desemnată/ abilitată să gestioneze astfel de situații la nivelul instituției dumneavoastră.
Reguli generale de autoprotecție:
- nu atingeți obiectul/ coletul atât timp cât vi se pare suspect (unele dispozitive explozive sunt astfel construite încât mișcarea acestora conduce la inițiere/ explozie);
- nu tăiați nicio legătură și nu dezlipiți etichetele, sigiliile etc. (o sfoară sau cablu, care face legătura cu un mecanism de declanșare, poate iniția explozia);
- scoateți toate materialele inflamabile din vecinătatea coletului pentru a preveni un incendiu, dar fără să vă apropiați de obiectul/ coletul suspect;
- nu folosiți surse de căldură în apropierea coletului, acestea putând cauza volatilizarea sau dilatarea substanțelor toxice existente în acesta;
- evitați transmisiile pe frecvență radio în apropierea obiectului considerat suspect, deoarece poate determina inițierea/ explozia acestuia.
- persoana autorizată/ structura abilitată din cadrul instituției dumneavoastră pune în aplicare planul propriu de evacuare în caz de urgență;
- persoana autorizată apelează numărul unic de urgență 112 și transmite date despre amenințarea existentă;
- până la sosirea autorităților, persoana autorizată/ structura abilitată din cadrul instituției dumneavoastră impune măsurile necesare asigurării pazei/ supravegherii coletului respectiv și interzicerii apropierii oricărei persoane de acesta pentru a nu fi inițiat din imprudență sau a nu produce victime în cazul unei explozii premature;
- la sosirea autorităților ce vor neutraliza obiectul/ coletul suspect, persoana autorizată/ structura abilitată din cadrul instituției dumneavoastră informează cu privire la toate aspectele constatate.
Dacă îți desfășori activitatea în medii în care sunt gestionate informații clasificate și/sau călătorești periodic în străinătate, poți suscita interesul serviciilor de informații străine.
Iată câteva indicii ale unor intenții privind posibilul interes al unor servicii secrete străine față de persoana ta:
- persoane sau instituții se arată, în mod nejustificat, interesate de obținerea unor informații clasificate din domeniul în care lucrezi (politic, militar, economic, social, administrativ)
- persoane sau instituții manifestă un interes nejustificat față de tine, activitatea profesională, proveniența și cuantumul surselor de venit, membri de familie, prieteni etc.
- ești întrebat(ă) despre persoane care gestionează informații clasificate
- persoane cu care ai intrat în contact utilizează mijloace de interceptare/ înregistrare a comunicațiilor – disimulat sau la vedere
- eventuale agresiuni informatice (de exemplu, acțiuni ale unor servicii de informații, persoane fizice sau entități private care, prin intermediul internetului, al tehnicilor de inginerie socială și/ sau al unor coduri malițioase, vizează accesarea neautorizată a rețelelor informatice ale unor instituții și autorități gestionare de documente clasificate, în vederea exfiltrării informațiilor de interes sau a disruperii activității țintelor vizate).
Socializăm!
riscurilor teroriste