Serviciul Roman de Informatii

SRI și DIICOT au cooperat într-un nou caz de terorism
29 iunie 2017

SRI și DIICOT au cooperat într-un nou caz de terorism

Serviciul Român de Informații, în calitate de autoritate națională în prevenirea și combaterea terorismului, a întreprins măsuri specifice de documentare informativă, în baza unui mandat de siguranță națională, a unui cetățean român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism.

În fapt, cetățeanul a intrat în atenția SRI în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și on-line, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

Concret, cetățeanul și-a exprimat în repetate rânduri intenția, și a încercat să convingă și alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.

Cetățeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul șederii sale, timp de mai mulți ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din țara respectivă. Întors în România, cetățeanul a desfășurat, în mod conspirat, acțiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază.

SRI a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetățeanului în cauză. Pe tot parcursul investigațiilor Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi din alte două state.

SRI rămâne determinat în misiunea sa de prevenire și combatere a terorismului și are ca prioritate majoră eliminarea oricăror riscuri cu privire la amenințările pe profil terorist, în strânsă colaborare cu celelalte structuri naționale și internaționale din domeniu.