Serviciul Roman de Informatii

Back ULTIMELE ȘTIRI

Echipa României, locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2023
27 Octombrie 2023

Ediția de anul acesta a European Cyber Security Challenge – ECSC 2023 (Campionatul European de Securitate Cibernetică 2023) a adus echipei României o clasare pe locul 8 din 34 de echipe participante la competiție (28 oficial și alte 6 state invitate în afara competiției).

ECSC 2023 s-a desfășurat în perioada 24-26 octombrie 2023 în Norvegia, la Hamar și a reunit cei mai talentați tineri din domeniul securității cibernetice din Europa. Pe parcursul celor trei zile de concurs, echipele naționale formate din 10 componenți (5 juniori și 5 seniori) au concurat pentru trofeul european prin rezolvarea sarcinilor legate de securitate din domenii cum ar fi securitatea web, securitatea mobilă, puzzle-urile crypto, ingineria inversă și forensic. În tot acest proces de rezolvare a unor challenge-uri, echipele au colectat puncte pentru fiecare rezolvare corectă a lor.

Trofeul Campionatului European de Securitate Cibernetică 2023 a revenit echipei Germaniei, iar podiumul a fost completat de Elveția (2) și Danemarca (3). La final, drapelul ECSC 2024 a fost predat Italiei, țara care va găzdui ediția campionatului de anul viitor.

Pentru a ajunge să își reprezinte țara la campionatul european, un candidat trebuie să participe inițial la Campionatului Național de Securitate Cibernetică - RoCSC, organizat de Serviciul Român de Informații (prin intermediul Cyberint), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), cu sprijinul partenerilor: Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, UiPath, PaloAlto Networks și AGERPRES.

Competiția are o etapă online și una finală, desfășurată fizic, în urma căruia este selectat un lot provizoriu al Team Romania. Ulterior, după bootcamp-urile de pregătire din vară, cei mai buni 10 tineri, alături de două rezerve, sunt selecționați să reprezinte România la campionatul european. Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul Național de Securitate Cibernetică pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, dar și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale.